Ползи и отглеждане на кълнове вкъщи

🌱 Отглеждането на кълнове вкъщи е лесен начин да си осигурите свежи и здравословни зеленчуци и подправки през цялата година. Кълновете са млади, израснали растения, които се получават от семена и имат висока концентрация на хранителни вещества. Те могат да се отглеждат във всяка кухня без нужда от градина. Ето и някои от ползите от отглеждането на кълнове вкъщи:

 • Богати на хранителни вещества: Кълновете са пълни с витамини, минерали, антиоксиданти и фитохимикали, които са полезни за здравето ви. Те съдържат витамини като A, C, K и фолиева киселина, както и минерали като желязо, калций и магнезий.
 • Здравословно хранене: Кълновете са нискокалорични и съдържат много малко мазнини, което ги прави отличен източник на хранителни вещества за хора, които следят теглото си.
 • Усвояване на хранителни вещества: Отглеждането на кълнове активира ензимите, които помагат на растенията да разграждат фитохимикали и да правят хранителните вещества по-лесно усвояеми за човешкия организъм.
 • Лесни за отглеждане: Кълновете се отглеждат бързо и лесно в  буркан, уред за покълване или торбички в закрити помещения. Нямате нужда от специални умения.
 • Разнообразие в хранителния режим: Можете да отглеждате различни видове кълнове като леща, грах, броколи, ленено семе, слънчоглед, елда и др., което ви позволява да добавяте разнообразие към вашата храна.

  🌱 Покълването на семена може да бъде забавно и полезно. Ето как да го направите:

 • Накисване: Започнете като накиснете семената във вода със стайна температура. Количеството вода трябва да бъде такова, че да покрие семената. Оставете ги да се накиснат за 8-12 часа.
 • Изплакване: След като се накиснат, изплакнете семената добре под течаща вода, за да премахнете останалата вода и евентуални инхибитори.
 • Разпределение върху съд за покълване: Разпределете семената равномерно върху съд за покълване, както е показано на опаковката. Можете да използвате както торбички (от лен или коноп) или стъклени буркани.
 • Промиване: Промивайте семената 3-4 пъти на ден, като следите да бъдат добре отцедени. Това помага да предотвратите гниенето или мухлясването поради излишна влага.
 • Замразяване и съхранение: След като семената покълнат напълно, можете да ги замразите и да ги съхранявате няколко дни. След като ги извадите от фризера те дори могат да продължат да растат.
 • Подготовка за консумация: Преди да ги консумирате, измийте кълновете, както бихте направили с нормална салата.
 • Свежест през цялата година: С отглеждането на кълнове в домашни условия можете да се наслаждавате на тяхната свежест през цялата година, дори и през зимата.

🌱 Процесът включва наблюдение и поддържане на определени условия за растеж в зависимост от вида кълнове, които искате да отглеждате. Изследвайте конкретните инструкции за отглеждане на вида кълнове, който ви интересува за най-добри резултати.

Суперхраните, мощният съюзник на здравето

Вашият коментар

Затворете Моята количка
Затворете Любими
Close Наскоро разгледани
Затворете
Сравнете продукти (0 Продукти)
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Compare Product
Затворете
Категории